One-IT

19 augustus 2024

Van Wespenbestrijder tot Teamspeler: Bart’s Heldendaad bij One-IT

Geschreven door
Teamlid in de kijker
Bart's Heldendaad bij One-IT

Bij One-IT nemen we graag de tijd om onze medewerkers in de kijker te zetten. Vandaag hebben we een gesprek met Bart, en die heeft onlangs een serieuze heldendaad uitgehaald.

Dag Bart, Je werkt nu al enkele maanden als System Engineer en Team-lead Infra bij ons en je hebt al je eerste heldendaad verricht… 

“Ja, dat klopt. Mandy, onze Office Manager, had een probleempje met een nest wespen in haar brievenbus. En omdat ik in mijn vrije tijd met bijen werk, heb ik ook extra beschermingsmateriaal. Zo kwam het dat ze aan mij vroeg om eens te komen kijken naar het wespennest en of ik die kon verdelgen. Ze was namelijk al verschillende keren gestoken en ook voor de postbode zou het nest een bedreiging vormen. Stel je voor.

Wauw, en hoe ging dat in zijn werk?

“Ik heb die dag mijn bijenmateriaal en beschermingspak meegenomen naar kantoor. Na de werkuren heb ik Mandy thuis afgezet en heb ik mijn beschermingspak aangedaan. Mandy heeft de brievenbus opengemaakt zodat ik de situatie kon bekijken en vooral kon zien hoe groot die nest was. Gelukkig ging het nog maar om een startend nestje, dus het waren nog maar een handjevol wespen. Ze hadden zich net aan de brievenopening hun nest gehangen. Trouwens het betrof de Franse Veldwesp. Een vrij nuttig diertje dat veel andere insecten, zoals muggen, eet. Maar de ‘Franse’ diertjes hadden hier op een slechte plaats een thuis gevonden en vormden een gevaar voor anderen… 

Met mijn bijenpak en lederen handschoenen kon ik veilig de brievenbus benaderen. En vooral de aanwezige brieven redden voor ik de wespen ging verdelgen. Zo kon Mandy haar facturen nog betalen (lacht). Na de verdelging lagen er al direct enkele wespen op de grond en konden we ook het nest verwijderen. Alle wespen die nog thuis moesten komen zouden ook door het schuim bedwelmd worden en neervallen. Mandy heeft de volgende dag haar brievenbus goed gepoetst zodat het ook voor de postbode terug veilig was.” 

Maar dat is wel tof dat je dat doet voor je collega’s.  

“Absoluut. We zijn niet alleen collega’s, maar we zijn een echt team. Iedereen heeft zijn taken en we moeten te allen tijde kunnen rekenen op elkaar. Ik zou het héél erg vinden als iedereen zou werken op zijn of haar eigen eilandje. En ik voel dat dit helemaal niet zo is bij One-IT. Wij zijn een héél hecht team dat voor elkaar klaar staat. Dus help ik mijn collega’s ook graag, zelfs na de uren. En de titels van ‘Redder in nood’ of ‘Ridder op het witte paard’ staan natuurlijk ook mooi op het palmares.” 

Dus je bent ook imker, vanwaar die interesse? 

“Ik ben verzot op natuur zoals dieren, planten of insecten. Ik woon zelf héél rustig aan de rand van een bos en wordt elke dag wakker met dierengeluiden. Mijn tuin heeft zoveel planten en leven dat ik daar elke dag van geniet. En de wereld van bijen en imker zijn heeft me altijd al gefascineerd. Ik heb dan besloten om een cursus imker te volgen en te zien of het iets voor mij was. Ik vond het zo boeiend om te leren over dit insectje dat ik er dan ook direct mee ben begonnen. En na een eerste succesvol jaar imkeren, is dit bij me gebleven. Trouwens als je honing proeft van de imker, en niet die van de winkel, snap je dat direct. En als imker ben je de eerste die de nieuwe oogst honing kan proeven. Altijd super heerlijk!” 

Bart, bedankt voor de boeiende uitleg. Ik denk dat we nog veel van je gaan leren tijdens je carrière hier bij One-IT. En zo geweldig dat je klaar staat om je collega’s te helpen. Zelfs na de uren! 

Bart_Honing